JAK DBAĆ O KUCHNIĘ?

Kuchnia to pomieszczenie, w którym meble oraz sprzęty są narażone na występowanie niesprzyjających warunków, takich jak wysoka temperatura, wilgoć czy używanie silnych detergentów. Warto pamiętać, że dzięki odpowiedniej eksploatacji, okres użytkowania naszej kuchni możemy w istotny sposób wydłużyć.

Bardzo ważne jest utrzymywanie kuchni w odpowiednim porządku. Efekty uboczne gotowania, takie jak rozpryskujący tłuszcz czy innego rodzaju plamy zalecamy czyścić przy użyciu naturalnych i delikatnych środków. Większość zabrudzeń jest łatwa do wyczyszczenia niedługo po ich powstaniu – im więcej czasu upłynie, tym konieczność użycia mocniejszych środków może okazać się większa.

Warto zwracać uwagę nie tylko na używane płyny czy mleczka, ale także na gąbki i ściereczki, które wykorzystujemy do czyszczenia powierzchni w kuchni. Dlatego ważne jest używanie miękkich materiałów, które nie powodują zarysowań. Gąbki używane do mycia garnków nie zawsze nadają się chociażby do blatów – mogą one tworzyć mikrouszkodzenia, których nie będzie można w łatwy sposób naprawić.

Wysokiej jakości kuchnie powstają z wykorzystaniem materiałów przystosowanych do ekstremalnych warunków, które mogą w nich panować. Należy mieć jednak na uwadze, że wszystkie elementy mają określoną odporność, które wynikają wprost z cech fizycznych stosowanych materiałów. Dlatego warto pamiętać o praktycznych wskazówkach, które przedłużą żywotność naszej kuchni. W tym miejscu można wymienić m.in. odpowiednie wietrzenie, które zapobiega gromadzeniu zbyt dużej wilgoci. W tym celu podczas gotowania warto przynajmniej uchylić okno.

Zachęcamy także do zapoznania się z dostarczonymi przez producenta informacjami w zakresie użytkowania poszczególnych elementów kuchni. Pozwoli to przed długi czas utrzymać efekt kuchni, która wygląda jak w chwili jej pierwszego użytkowania.